Kada osećate glad, bilo zato što ste na dijeti ili usled neadekvatne ishrane, vaše telo dobija jasnu poruku da treba da se pripremi za režim gladovanja. Nedostatak određenog sastojka u ishrani može biti posledica nedovoljnog unosa minerala i/ili vitamina, ili možda neuravnoteženog unosa ugljenih hidrata, masti i proteina. Ukoliko često jedete bilo koju vrstu gotove ili polugotove hrane, vrlo je verovatno da ćete imati nedostatak i poremećenu ravnotežu određenih nutrijenata na svim nivoima.
Šta god da je vaš konkretan nedostatak ili disbalans, vaš metabolizam će taj nedostatak registrovati i najverovatniji signal koji će poslati mozgu je ,,jedi više", zbog čega ćete osećati glad. Stoga, grčevi od gladi u želucu, poznati većini osoba koje su u nekom trenutku držale dijetu, ne moraju, zapravo, da budu znak da treba pojesti bilo kakvu hranu, već da vaše telo traži više gvožđa, ili cinka, ili vitamina B, ili proteina, da bi se u njemu hemijski procesi (metabolizam) odvijali optimalno.
Ako je vaše telo nesposobno da održava dobru metaboličku ravnotežu zbog nedostatka, recimo hroma, nivo šećera (glikemija) u vašoj krvi nekontrolisano oscilira, uzrokujući taloženje masti kada nivo raste i glad kada glikemija pada. Šta više, što duže sebe dovodite u stanje gladi dok ste na dijeti sa ograničenim unosom kalorija, posebno ako ona uključuje bilo koju vrstu gotovih namirnica ili obroka, to će se nivo vašeg metabolizma više smanjivati i vaše telo će, osim masnog početi da troši i nemasna tkiva. Težinu ćete smanjiti, ali većim delom to neće biti usled gubitka masnog tkiva; gubićete mišićno tkivo i gradivne materije iz vitalnih organa.
Šta god da je vaš konkretan nedostatak ili disbalans, vaš metabolizam će taj nedostatak registrovati i najverovatniji signal koji će poslati mozgu je ,,jedi više", zbog čega ćete osećati glad. Stoga, grčevi od gladi u želucu, poznati većini osoba koje su u nekom trenutku držale dijetu, ne moraju, zapravo, da budu znak da treba pojesti bilo kakvu hranu, već da vaše telo traži više gvožđa, ili cinka, ili vitamina B, ili proteina, da bi se u njemu hemijski procesi (metabolizam) odvijali optimalno.
Ako je vaše telo nesposobno da održava dobru metaboličku ravnotežu zbog nedostatka, recimo hroma, nivo šećera (glikemija) u vašoj krvi nekontrolisano oscilira, uzrokujući taloženje masti kada nivo raste i glad kada glikemija pada. Šta više, što duže sebe dovodite u stanje gladi dok ste na dijeti sa ograničenim unosom kalorija, posebno ako ona uključuje bilo koju vrstu gotovih namirnica ili obroka, to će se nivo vašeg metabolizma više smanjivati i vaše telo će, osim masnog početi da troši i nemasna tkiva. Težinu ćete smanjiti, ali većim delom to neće biti usled gubitka masnog tkiva; gubićete mišićno tkivo i gradivne materije iz vitalnih organa.